Drentse Speckdikk'n
Het verhaal
Een gerecht uit de veenkoloniën maar ook in Groningen en net over de grens in Duitsland, maakte men "Speckdikk'n". Als traditie werd in sommige Spekdikken een stukje schoenzool
of katoen meegebakken in plaats van spek. Wie hierin beet was voor het lapje gehouden.
In vroeger eeuwen werden wafels gebakken door een gietijzeren wafelijzer te vullen met een dun laagje beslag. De wafelijzer werd dan boven een open vuur gehouden om het beslag gaar te laten worden.
Het beslag werd doorgaans door de vrouwen gemaakt, maar de Spekdikken werden voornamelijk door de mannen gebakken. De wafelijzers van toen waren vrij zwaar en er was heel wat spierkracht voor nodig om ze in het vuur te houden.
Toen de elektrisch wafelijzer op de markt kwam gingen ook vrouwen Spekdikken bakken.
Het recept: Drentse spekdikken
Voor meer recepten: markrademaker.nl
Reacties
Een reactie posten