Kruudmoes, Drents streekrecept
De Kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de kruud oftewel kruid, op basis van veel verse kruiden, gort, karnemelk, spek, rookworst en rozijnen.
Het verhaal
De Kruudmoes werd vroeger hoofdzakelijk in de zomer als hoofdgerecht gegeten, omdat het goed koud gegeten kan worden, zodat het na bereiding niet opgewarmd hoefde te worden.
Maar het kan ook goed warm gegeten kan worden.
De Kruudmoes werd door elke familie anders bereid, ze gebruikten de ingrediënten die allemaal op de boerderij te vinden zijn.
Vroeger werd het veel gemaakt voor de hardwerkende boeren op het land, maar ook voor net bevallen moeders, het is namelijk een stevige en voedende pap.
De boerin ging rond het middaguur met een pan vol Kruudmoes, gewikkeld in een keukendoek naar de akker waar de boeren werkten. Zodra zij aankwam, werd het werk gestopt en ging men bij elkaar de Kruudmoes te eten.
Meer informatie
• Download het recept in pdf formaat (Drentse Kruudmoes)
• Meer Drentse streekrecepten
Reacties
Een reactie posten