Sneeuwvlok, een uniek kunstwerk

ijskristallen sneeuwkristallen ijsbloemen sneeuw vorst Mark Rademkaer Fotografie Fotograaf Assen

ijskristallen sneeuwkristallen ijsbloemen sneeuw vorst Mark Rademkaer Fotografie Fotograaf Assen

Wat is sneeuw
Sneeuw ontstaat als waterdamp bij zeer lage temperaturen in ijs verandert, één sneeuwvlok bestaat uit talloze kleine ijskristallen / sneeuwkristallen / ijsbloemen die samen klonteren tot een sneeuwvlok.  IJskristallen zijn dus kleiner dan sneeuwvlokken, en hebben soms prachtige symmetrische vormen, de basisvorm van een ijskristal is zeshoekig. Hoe ze er precies uit zien heeft veel te maken met de omstandigheden, waarbij luchttemperatuur en luchtvochtigheid de hoofdrol spelen. Hoe kouder de wolk, hoe kleiner, compacter de ijskristallen de sneeuw vormen.

Sneeuw heeft geen kleur
sneeuw is gemaakt van doorzichtig water, maar wanneer het zonlicht op de kristallen valt, de gekartelde vorm van de ijskristallen, wordt het zonlicht verstrooid en in alle richtingen weerkaatst, waardoor het een witte kleur geeft.

De perfecte sneeuwbal
Dat is bij verse sneeuw, plaksneeuw, bij te natte sneeuw wordt het net iets te hard (ijsballen) en bij losse sneeuw valt het al uit elkaar zodra je het gooit.
Bij een temperaturen rond het vriespunt kun je dus de perfecte sneeuwbal maken, het watergehalte is hoger, zodat de sneeuwbal minder compact is en makkelijker gevormd kan worden. 

Hoe ontstaan ijsbloemen
IJsbloemen ontstaan op (dunne) enkelglas ramen door het temperatuurverschil dat bij vorst ontstaat tussen de binnenkant van het glas en de buitenkant ervan. 
Bij (strenge) vorst worden de ruiten koud, warme kamerlucht die in contact komt met de ruit koelt af, hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid toe.
Als de warme kamerlucht van binnenkant tegen het koude raam aankomt, condenseert het vocht dat in de lucht zit en slaat tegen het raam, vervolgens bevriest het meteen (rijpen).
Op deze manier ontstaan er ijsbloemen, naarmate er meer waterdamp rijpt, worden ijsbloemen groter, totdat deze uiteindelijk de hele ruit kunnen bedekken.

Zelf een papieren sneeuwvlokken maken: 

Zie meer: markrademaker.nl

Reacties

Populaire berichten

De kleuren van de regenboog

Rijstzak / Beanbag maken (om je camera / objectief meer stabiliteit te geven)

Kleurtinten, Rembrandt - Nachtwacht

Rode ogen, grote of kleine pupil bij flits licht.

Wil je snel ongeveer de hoek (graden) van iets weten

Wat is het verschil tussen de bestandsformaten

De kleurencirkel (grafische branche)

RAL en PMS kleurensysteem

Esculaap Aesculaap symbool

Wat betekent 1/0, 4/0, 4/1 of 4/4 bedrukking