Rode ogen, grote of kleine pupil bij flits licht.
Het gebeurt je vast wel eens rode ogen, heel vervelend, want je foto wordt er niet mooier op.
Rode ogen ontstaan doordat flitslicht wordt weerkaatst op het bloedrijke netvlies achterin het oog. De oorzaak is dat op het moment een flits afgaat de pupil moet reageren op het flitslicht, omdat de flits zo snel afgaat heeft de pupil geen tijd meer om kleiner te worden. Rode ogen op foto's ontstaan meestal omdat de flitsers vaak maar enkele centimeters zijn verwijderd van de camera lens. Mensen met lichtgekleurde ogen en kinderen hebben eerder last van de rode ogen.
Veelgebruikte manieren om rode ogen te verminderen.
Om het rode ogen effect enigszins te beperken kan men gebruik maken van een flitser met voorflits, anti rode ogen functie van uw camera te gebruiken. Met functie wordt dan elicht vanuit een lampje op de camera richting het onderwerp gestuurd met tot doel de pupillen te verkleinen, wanneer de foto genomen zal worden, zal de pupillen klein genoeg zijn dat deze (bijna) niet rood kleuren. Dit effect zal vrijwel nooit 100% zijn, controleer altijd op de LCD scherm, of maak de foto opnieuw.
Als je geen rode ogen functie op je camera hebt, maak dan gelijk een tweede foto. Door de flits van de eerste foto zijn de pupillen al dichtgegaan.
Flitser verder van het objectief.
De ingebouwde flitsers van een compactcamera en van een spiegelreflex camera's enkele centimeters zijn verwijderd van de camera lens. Daardoor is de kans groot op rode ogen effect. Bij een losse opzetflitser bovenop je camera, of met een beugel naast je camera is de afstand tussen flitser en objectief groter en heb je geen last meer van rode ogen. Men kan ook kiezen voor indirect flitsen via het plafon.
Meer informatie
Reacties
Een reactie posten