Drentse Bonenbrij (Bruine bonen)
Een typisch Drents streekgerecht, met als hoofd ingrediënt bruine bonen met karnemelkspap en geserveerd met rookspek, plakjes boerenmetworst en stroop.
Het verhaal
Ingrediënten
• 400 gram bruine bonen
• suiker
• peper, zout
• 250 gram mager rookspek
• 250 gram boerenmetworst
• 30 gram bloem
• 500 ml. karnemelk
• stroop
• (optie: 1 wortel)Voorbereiding
• Was de bruine bonen en laat ze in ruim water één nacht weken.
Bereidingswijze
• Breng de volgende dag de bruine bonen in het weekwater, de gesneden wortel met wat zout aan de kook;
• Doe het spek er bij en laat het geheel 90 min. op een laag vuur garen;
• Na een 30 min. de metworst toe voegen en 60 min. mee laten koken;
• Maak van de bloem met een beetje karnemelk een glad papje en schenk
er beetje bij beetje de rest van de karnemelk er bij (karnemelkpap);
er beetje bij beetje de rest van de karnemelk er bij (karnemelkpap);
• Haal het spek en de metworst uit de pan en roer de karnemelkspap door
de bruine bonen en wat kooknat, tot dat er een licht gebonden bonenbrij is ontstaan;
de bruine bonen en wat kooknat, tot dat er een licht gebonden bonenbrij is ontstaan;
• Warm de bonenbrij op, laat de bonenbrij niet aan de kook komen;
• Snij de spek in stukjes en de metworst in plakjes;
• Schep de bonenbrij in een schaal, met de spekjes en de plakjes metworst erop;
• Geef de stroop er apart bij.
Meer informatie
• Download het recept in pdf formaat
• Meer Drentse streekrecepten
Meer informatie
• Download het recept in pdf formaat
• Meer Drentse streekrecepten

Reacties
Een reactie posten